Sunday, December 7, 2008

PERJUANGAN UMNO


Ada yang mengatakan bahawa UMNO adalah sebuah parti yang tidak relevan lagi di Malaysia. Bermula dari dasarnya yang didakwa bertunjangkan ideologi sekularisma hinggalah kepada perlaksanaannya yang dituduh mengamalkan perundangan kafir. Namun begitu semua dakwaan serta tomahan seperti ini tidak berasas sama sekali. Apa yang pasti adalah parti ini mempertahankan agama bangsa dan negaranya. Bukan ingin menghina pembangkang tetapi terimalah kenyataan bahawa PKR adalah serpihan UMNO yang fanatik terhadap Dato seri Anwar Ibrahim. Manakala PAS memperjuangkan Islam di Malaysia. Tetapi dengan dasar yang melampaui batas dan caranya yang masih samar. Buktinya kemenangan pas hanya kukuh di kelantan sahaja sebelum ini. Sebahagian yang mengundi pembangkang sebelum ini ialah ahli UMNO sendiri yang berpaling tadah buat sementara waktu untuk menginsafkan UMNO. Insyaallah pada pilihanraya yang akan datang selepas pentadbiran pusat baru dibina, maka ahli bn yang berpaling tadah ini akan menyokong BN semula. Hidup umpama roda, sekejap diatas dan sekejap dibawah. Contoh paling ketara ialah Terengganu yang pernah kalah kepada PAS tetapi akhirnya ditawan oleh UMNO semula. PKR pernah menjanjikan turunnya harga minyak di negara ini, tetapi sebaliknya kerajaan pusat menurunkan harga itu lebih daripada apa yang dijanjikan oleh Pakatan Pembangkang.Penaklukan pembangkang keatas 5 buah negeri semenanjung amat diinsafi, tetapi kemenangan ini tidak digunakan sepenuhnya oleh pembangkang untuk menawan seluruh hati rakyat. Sebaliknya Pembangkang mula membalas dendam dengan menekan perasaan ahli UMNO dengan kata cerca dan sikap prejudisnya. UMNO tidak membalas kata-kata malah meneruskan pemerintahan dengan adil dan saksama tanpa prejudis.Tangisan pejuang melayu dalam memperjuangkan kemerdekaan bagai wira tak didendang. Namun begitu semangat Melayu yang kukuh pada waktu itu telah mewujudkan UMNO. Bermula dari selatan tanah air sehinggalah ke utara semenanjung, UMNO mendapat sokongan padu pelbagai tahap masyarakat tidak kira tua atau muda dan bukan melayu.
Memang tak dapat dinafikan bahawa UMNO tidak terkecuali dari terpalit dengan budaya politik wang, akan tetapi bukan UMNO sahaja yang terlibat malah pihak pembangkang juga ada melakukannya. Tidakkah kita sedar selama ini bahawa UMNO bermati-matian menyatukan seluruh tanah semenanjung, Sabah dan Sarawak Dibawah satu payung iaitu Malaysia.
Reformasi PKR hanya wujud apabila berlakunya pemecatan Dato' Seri Anwar Ibrahim oleh Bekas Perdana Menteri Malaysia ke-4. Kewujudan PKR yang didakwa sebagai pembaharuan sistem pemerintahan di Malaysia hanyalah sebuah rekaan semata-mata. Dasar yang diperkenalkan oleh PKR adalah dasar yang dicedok dari Barisan Nasional. Kita semua tahu bahawa Dato' Seri Anwar Ibrahim ketika dahulu adalah seorang yang sangat bencikan parti PAS dan DAP. Sejak menghadapi tuduhan yang memalukan disamping dakwaan rasuah terhadap beliau, Dato Seri Anwar mula menghalakan tumpuannya terhadap PAS dan DAP seterusnya membentuk PKR pada tahun 1998. Disini kita semua tahu bahawa matlamat sebenar PKR adalah atas dasar dendam dan bukannya atas dasar "REFORMASI".

No comments: